UPDATE: Volledig programma voor het congres op 24 november

Congres « Ethiek en fondsenwerving 1996-2006 »

De V.E.F. vzw organiseert op 24 november 2016 haar tweejaarlijks Congres, met als thema "Ethiek en fondsenwerving 1996-2016". De V.E.F. bestaat namelijk 20 jaar.

De V.E.F. is een zelfregulerend systeem dat waakt over kwaliteit en duurzaamheid van fondsenwerving in België, dankzij een Ethische Code, een Huishoudelijk Reglement en een Controleorgaan. Maar de Ethische Code werd opgesteld en aangepast door de V.E.F. en door de ledenverenigingen. Bovendien is ethisch gedachtegoed een dynamisch gegeven, vatbaar voor subjectiviteit, zeker in een steeds evoluerende maatschappij. Is een Ethische Code van 20 jaar oud dan nog wel relevant?

Om die vraag te beantwoorden, voerde de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van KU Leuven (Campus Brussel) onderzoek in aanloop naar het Congres. De onderzoeksvragen spitsen zich toe op ethiek in fondsenwerving en op transparantie. Met dit onderzoek wil de V.E.F. ontdekken hoe Belgische schenkers zich voelen bij de huidige methodes en modaliteiten van fondsenwerving. De resultaten van deze bevraging moeten helpen bij de beslissing om de Ethische Code al dan niet te herzien.

Het congres wordt voorgezeten door Eddy BOUTMANS, voorzitter van UNICEF België, voormalig Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking (1999-2003), ere-advocaat.

9h30 : Opening van het Congres
9h45 : Voorstelling van onderzoeksresultaten, Tine FASEUR (KU Leuven, Brussel)
10h30 : Beschouwingen bij de onderzoeksresultaten,
- ivm. ethiek, Koen VAN DEN BROECK (Ethicom)
- ivm. transparantie, Mark LAMBRECHTS (Donorinfo)
11h30 : Plenaire discussie
12h30 : Conclusies, Philippe HENSMANS (Amnesty International Belgique Francophone)
13h : Feestelijke receptie en lunch

14h30 : Buitengewone Algemene Vergadering (voorbehouden aan V.E.F.-leden)

Wacht niet langer en schrijf u in vóór 18 november 2016 via deze pagina.

Het Congres staat open voor zowel leden als niet-leden van de V.E.F. Simultane vertaling (Nederlands en Frans) wordt doorlopend voorzien.

De deelnamekosten bedragen 39€ voor leden (30€ per extra deelnemer van dezelfde organisatie) en 49€ voor niet-leden (39€ per extra deelnemer van dezelfde organisatie). Lunch is inbegrepen, en wordt verzorgd door "Nos Pilifs", een beschutte werkplaats uit Neder-Over-Heembeek.

Wij kijken alvast uit naar uw deelname!

Plaats: Koninklijke Bibliotheek van België, Keizerslaan 4, 1000 Brussel .

Met de steun van de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij.